MASO - Conductors Course


De ‘dirigent’ (definitie):

“Een dirigent of dirigente (afgeleid van het Latijnse dirigere = 'afbakenen, rechtmaken, leiden, regelen, inrichten') is de leider van een orkest, koor of ander muziekgezelschap. Het leiden van het orkest zelf wordt directie of dirigeren genoemd, waarbij het woord 'dirigeren' vooral verwijst naar de aanwijzingen die de dirigent geeft tijdens het musiceren zelf. Ook de opleiding van muziekstudenten tot dirigent aan conservatoria heet 'directie'.

Een dirigent leidt de repetities en de uitvoeringen voor publiek of opname en beslist hoe een compositie gespeeld en/of gezongen wordt, de zogenaamde interpretatie. De opvallendste activiteit van een dirigent is het aangeven van de maat en maatdelen ("de maat slaan"), maar de werkelijke kunst van het dirigeren bestaat uit het overbrengen van emoties, musici overtuigen van de gewenste interpretatie, en hen motiveren. Tot de vereisten voor een goede dirigent behoren een gedegen muzikaal inzicht, ijzeren wil, grote stressbestendigheid, grote algemene cultuurkennis, overredingskracht, verbeelding, en, naast een goede dirigeerslag (al dan niet met dirigeerstok), een uitstekende conditie.” Bron: Wikipedia


Zoals uit de omschrijving hierboven te concluderen valt, zal een dirigent gedegen vakkennis moeten hebben zowel op theoretisch en praktisch gebied. Daarnaast is het naar mijn visie van cruciaal belang dat een dirigent inzicht heeft in het managen van een orkest en in zijn/haar rol als leider van een orkest.

Dirigent zijn van een (amateur)blaasorkest is een dynamisch beroep. Als dirigent ben je verantwoordelijk voor het artistieke proces van een muziekgezelschap. Gedurende dit proces zijn allerlei aspecten voortdurend in beweging. Een dirigent heeft te maken met mensen met allerlei achtergronden die hij/zij ertoe moet zien te bewegen om gezamenlijk te komen tot het gewenste muzikale eindresultaat.

Omdat de MASO Conductors Course aan de Maas plaatsvindt, is de naam van dit evenement ontleend aan deze rivier. Maso is één van haar oorspronkelijke namen. Een rivier die, net zoals haar naam, is veranderd en zich heeft aangepast aan de omgeving waardoor zij stroomt. Net zoals de Maas is het beroep van dirigenten altijd in beweging en zal een dirigent(e) zich bewegen binnen de ruimte die hij/zij krijgt en neemt.

Met het organiseren van MASO Conductors Course wil ik een bijdrage leveren aan het verbreden van de vakinhoudelijke kennis van dirigenten, evenals de dirigent als orkestleider centraal stellen en stil te staan bij de dynamische (buitenmuzikale) processen die we allemaal binnen onze orkesten tegen komen. Hiermee hoop ik te stimuleren dat dirigenten zich blijven ontwikkelen, met als onderliggend doel de ontwikkeling van de blaasorkesten zelf. Deze workshop is een aanvulling op alle bestaande opleidingen en initiatieven die er al zijn op het gebied van dirigenteneducatie en is van toegevoegde waarde voor afgestudeerde dirigenten en voor dirigenten in opleiding. Ik hoop jullie dan ook in de toekomst te mogen begroeten in Broekhuizen aan de Maas.

MASO - Conductors Course nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over de MASO - Conductors Course? Laat dan hieronder je gegevens achter en je wordt toegevoegd aan de mailinglijst.