Docent


Al 10 jaar geeft Chris Derikx les aan HaFaBra-directiestudenten. "Het begon met amateur-musici die bij me aangaven graag de basisopleiding HaFaBra te willen volgen. Vanaf daar heeft het een mooie vlucht genomen en inmiddels heb ik leuke lespraktijk opgebouwd met studenten van elk niveau. Daarnaast ben ik sinds 2016 aangesteld als een van de twee vaste docenten van de landelijke basisopleiding HaFaBra directie van de BvOI".


Maar daar blijft het niet bij. "Gelukkig weten jonge dirigenten me ook te vinden voor aanvullende privélessen. Zo help ik ze voorbereiden op proefdirecties, concoursprogramma's instuderen, of om extra verdieping en duiding te verkrijgen. Daarnaast heb ik lezingen mogen verzorgen om studenten kennis te laten maken met de praktijk van het dirigentenvak. Zo heb ik lezingen en workshops verzorgd over concoursvoorbereiding en repertoirekeuze, legendarische fanfaremuziek, contemporaine blaasmuziek en 'Hoofd en bij(sm)zaken' welke ik gaf voor de BvOI".


Chris geeft ook geregeld workshops, een mooi voorbeeld hiervan is de MASO - Conductors Course waar deelnemers 2 dagen lang getrakteerd worden op lezingen, workshops en practica met inspirerende sprekers en mooie orkesten. Hieronder lees je daar meer over.


Mocht je ge√Įnteresseerd zijn in meer informatie of wil je graag eens sparren, schroom dan niet om contact op te nemen.

MASO - Conductors Course

Al 2x organiseerde Chris de MASO - Conductors Course. Hierover zegt Chris: "Met het organiseren van MASO wil ik een bijdrage leveren aan het verbreden van de vakinhoudelijke kennis van dirigenten, evenals de dirigent als orkestleider centraal stellen en stil te staan bij de dynamische (buitenmuzikale) processen die we allemaal binnen onze orkesten tegenkomen. Hiermee hoop ik te stimuleren dat dirigenten zich blijven ontwikkelen, met als onderliggend doel de ontwikkeling van de blaasorkesten zelf."

In 2019 konden de deelnemers werken met 2 projectorkesten en werden de practicums gegeven door Andrea Loss, Alessandro Celardi & Chris Derikx. Verder waren er lezingen van Erik van Hardeveld, Ed de Boer en Arjan Dunning.

Tijdens de editie van 2020 konden de deelnemers werken met Harmonieorkest "Semper Unitas" Sambeek & Fanfare Concordia Meterik, werd de practicums gegeven door Karel Deseuse en Chris Derikx. Verder waren er lezingen van Henri Broeren, Luc Vertommen en Rob Goorhuis.

"Komend jaar (2022) hoop ik weer een MASO - Conductors Course te organiseren. Wil je hierover op de hoogte gehouden worden? Laat je gegevens achter en je wordt op de mailinglijst gezet."